|
-
•
עצמאי שעובר לחול
-
עוברים לחו"ל?? חשבתם מה זה אומר מבחינת מס הכנסה וביטוח לאומי?
כאשר עוברים לעבוד בחו"ל לתקופה ממושכת (רילוקיישן) ישנם שיקולי מס רבים שכדאי להביא בחשבון.
למשל - כדאי לתכנן מתי לבצע את המעבר, מתי להעביר את המשפחה וכו'. בנוסף, יש לקחת בחשבון את נושא ביטוח לאומי ומס בריאות – חבות וזכאות.
תושב ישראל צריך לדווח ולשלם מס על הכנסותיו בכל מקום בעולם. השאלה החשובה היא האם ישראלי שנמצא בחו"ל ממשיך להיות תושב ישראל או הופך לתושב חוץ, ואם הופך לתושב חוץ מאיזה תאריך.
בפקודת מס הכנסה ישנם מבחנים רבים לקביעת התושבות, חלקם טכניים וחלקם מהותיים. בעיקרון תושב ישראל הנו מי שמרכז החיים שלו בישראל, וישנן זיקות מרובות המצביעות על מרכז חייו של אדם, אותן רשות המיסים נוהגת לבדוק בדקדקנות - למשל, היכן הוא מתגורר, היכן מתנהל עסקו, מקום פעילותו באיגודים וארגונים שונים, היכן הוא משלם בגין ביטוחים בריאותיים וכו'.
מומלץ שמי ששוקל לעבור לחו"ל לעבוד יתייעץ עם בעל מקצוע בנושא טרם יעשה את הצעד כדי למנוע חבות מס בישראל.
אנחנו בקיי קונסלטנטס מעודכנים וערוכים לייעץ בנושא זה.
-
•
מענק הכנסה לעצמאים (מס הכנסה שלילי)
-
מענק עבודה – מס הכנסה שלילי
בשנים האחרונות הוחלט על ידי הרשות המחוקקת ובתאום עם רשות המיסים לאפשר לחלק מהאוכלוסייה בישראל לקבל מענק עבודה. קבלה של מענק עבודה (מס הכנסה שלילי) תתאפשר למי שעומד בקריטריונים שונים, הן על בסיס אישי, הן על בסיס משפחתי והן על בסיס כלכלי. בהקשר זה, עולות בקרב הציבור הרחב שאלות שונות. בין היתר מבקש הציבור לדעת מי בדיוק זכאי לקבל מענק עבודה? אילו סכומים של זכאות ניתן לקבל? איך מגישים בקשה לקבלת המענק? האם ניתן להגיש בקשה רק עבור השנה החולפת או שמא ניתן לעשות זאת גם עבור השנים הקודמות? הבלבול בעניין זה גדול למדי, לא מעט בשל העובדה שבמהלך השנים השתנו הקריטריונים לזכאות למענק. לכן, נבקש לספק להלן מדריך ברור ומובן לכל מי שמתעניין באפשרות לקבלת מענק עבודה על פי החוק. לא רק לשכירים הדבר הראשון שחשוב להבהיר לגבי מס הכנסה שלילי או בשמו השני מענק עבודה, הוא שלא מדובר אך ורק במענק לשכירים. למרות השם, שעשוי להוביל להנחה שמדובר בהטבה עבור אוכלוסיית השכירים בלבד, גם עצמאיים יכולים בהחלט להגיש בקשה ואף להימצא זכאים לקבל סכומים ניכרים למדי. יש לציין, עם זאת, שיש הבדל מסוים בין שכירים לבין עצמאים בתנאי קבלת המענק לאחר שנמצאת זכאי לו. עבור השכירים, המענק משולם במספר תשלומים, לחשבון הבנק האישי, בהתאם למועד שבו הוגשה הבקשה. מספר התשלומים נע בין שני תשלומים לבין ארבעה תשלומים. עצמאי, בניגוד לשכיר, ייהנה לא מהחזר כספי אלא מקיזוז של חיובי מס בגין השנה שבה הוגשה הבקשה. אם תישאר יתרה לזכות העצמאי לאחר חישוב המס, היא תקוזז כנגד חבות מס (אם תהיה) גם בשנת המס הבאה וגם לזו שאחריה. רק בשנה הרביעית, באם לא קוזז כל סכום המענק, תועבר 75% מהיתרה אל חשבון הבנק של הזכאי. ללא תלות במקום המגורים ישנם אנשים הסבורים שהזכות למענק עבודה נשענת על מקום המגורים של העובד (או העצמאי). סברה זו נשענת על העובדה שבתחילת הדרך אכן נועד חוק מס הכנסה שלילי להוות זכות ייחודית על בסיס גובה ההכנסה ועל פי מקום המגורים. מצב זה השתנה שכן תחולת החוק תוכננה כך שהיא תופעל בהדרגה. בשנים הראשונות מאז שנת 2008 אכן הזכות הייתה רק למתגוררים ביישובים מסוימים. החל משנת 2012 השתנה המצב. הזכאות הורחבה והיא נעשה אחידה לכל חלקי הארץ, בלי קשר למקום המגורים. כיצד מגישים בקשה? על מנת להפוך את הגשת הבקשה לפשוטה ונוחה יחסית, לכל אדם ובכל רחבי הארץ, הוחלט שאין צורך לפנות לפקיד השומה ולמשרדי מס ההכנסה. את הבקשה ניתן להגיש באמצעות פניה לסניפי הדואר הפזורים בכל רחבי הארץ. במהלך הבקשה יש צורך למלא את הפרטים המלאים של מגיש הבקשה. מגיש הבקשה גם מקבל אישור על כך שהגיש את הבקשה, לצורך המשך בירורים בעניין. כמה מגיע לי? שאלת השאלות היא, מטבע הדברים, כמה מגיע לי? אילו סכומים ישולמו למי שעומד בקריטריונים שונים. ככלל, חשוב לדעת שהזכאות מתבססת על הגיל, על ההכנסות של מגיש הבקשה וגם על ההכנסות של בן או בת הזוג. בנוסף, יש גם משמעות לקיומם של ילדים וכן למספרם. יש גם משמעות לשאלה האם המעסיק הוא קרוב משפחה, שכן אז הזכאות למענק מתבטלת. על מנת להיות זכאי לסכום כזה או אחר צריך מגיש הבקשה להיות מעל גיל 23, הורה לילד אחד לפחות. למבוגרים, מעל גיל 55, ישנה זכאות גם ללא ילדים. בנוסף, יש צורך בקיום הכנסה מינימלית של לפחות 2070 ₪, אך פחות מ-6158. סכומי התקבול בש"ח צפויים לנוע מעשרות שקלים בודדים לחודש, אך להגיע גם ל-700 ₪ ויותר ברמה חודשית.
|
חוק פנסיה חובה לעצמאים 2017
|
אישורי ניכוי מס במקור וניהול ספרים
|
|
|